Hou je van de Nederlandse historie? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Den haag! Deze stad heeft veel historische plekken waar je als geschiedenisliefhebber natuurlijk een bezoekje aan moet brengen als je toch in de buurt van Den Haag bent. Hieronder lees je de 10 historische gebouwen die je niet mag overslaan tijdens jouw bezoek aan Den Haag.
Het mooie aan de hele lijst hieronder is dat je er tijdens onze fietstour langs komt. Onze lokale gidsen vertellen je graag alle bijzondere verhalen die gepaard gaan met deze interessante plekken. Mocht je aan het einde van het lezen zo enthousiast zijn als wij, of gewoon nu al helemaal ondersteboven van geluk. Pak dan binnenkort is de fiets samen met ons en laat je verassen, hopelijk zien we je snel!
Het Binnenhof
Adres: Binnenhof 1, 2513 AA Den Haag
Openingstijden: Alle dagen vrij toegankelijk met uitzondering van bijzondere gelegenheden.
Het begon allemaal in de 13e eeuw toen de eerste Graven van Holland hun kasteel vestigden op de plek van het Binnenhof. Pas later zijn er gebouwen rondom het kasteel en de Ridderzaal gebouwd wat nu het Binnenhof vormt zoals wij het kennen. Vele generaties stadhouders en Staten Generaals kozen het Binnenhof ook als hun residentie, vanwege haar status als bestuurscentrum.
De middeleeuwse poorten vormen de ingang van het Binnenhof. Als je door de poorten loopt, stap je letterlijk in het eeuwenoude hart van de Nederlandse regering. Alle besluiten en voorstellen voor Nederland worden besproken en besloten achter de deuren van deze historische panden.
De oude gebouwen zijn werkelijk een lust voor het oog! Het is daarom zeker de moeite waard om tijdens jouw dagje weg een bezoek te brengen aan deze historische plek. Het Binnenhof is vrij toegankelijk voor iedereen waardoor er o.a. toeristen, scholieren en politici kunnen rondlopen. Als je geluk hebt kom je misschien wel tijdens je bezoek een bekende politicus tegen of zelfs onze eigen minister-president!
Tijdens de highlight fietstour van seeTheHague maken we natuurlijk ook een stop op deze prachtige plek.
De Ridderzaal
Adres: Binnenhof 1, 2513 AA Den Haag
Openingstijden: De Ridderzaal is niet toegankelijk voor publiek.
De Ridderzaal is midden op het Binnenhof te vinden en heeft een lange en diverse geschiedenis. Het is een van de oudste gebouwen van het Binnenhof en daarmee ook een van de oudste gebouwen van Den Haag! De Ridderzaal is in de 13e eeuw gebouwd en had toen een hele andere functie dan nu. Het gebouw was namelijk bedoeld als ontvangst, vergader- en feestzaal voor het kasteel van de Graven van Holland. Door deze zaal konden de Graven hun status uitdrukken aan de gasten en aan het volk. Er passen 850 man in de zaal dus je kan je wel voorstellen wat voor grote feesten en diners dat waren!
Tegenwoordig wordt de Ridderzaal gebruikt voor staatsdiners, conferenties, ceremonies en het uitreiken van prijzen en onderscheidingen. Zo worden ook de koninklijke onderscheidingen aan de olympische medaille winnaars in de Ridderzaal uitgereikt. De bekendste gebeurtenis in de Ridderzaal is toch wel de Troonrede die op Prinsjesdag vanuit de Ridderzaal door de Koning(in) wordt voorgelezen.
Het gebouw is in een gotische stijl gebouwd wat je niet veel terug ziet komen in Den Haag. Sta daarom tijdens je bezoek aan het Binnenhof nog eens extra stil bij dit bijzonder en oud gebouw!
Het Vredespaleis
Adres: Carnegieplein 2, 2KJ Den Haag
Openingstijden Visitors Centre:
- woensdag t/m vrijdag 13:00 uur – 17:00 uur
- zaterdag/zondag van 11:00 uur – 16:00 uur
Het Vredespaleis in het Engels ook wel “Peace Palace” genoemds de thuis van het permanent Hof van Arbitrage, het internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor internationaal recht. Het is naar mijn mening een van de mooiste gebouwen van Den Haag! Het gebouw staat letterlijk symbool voor wereldvrede, en die indruk krijg je ook als je aan het vooraanzicht van het paleis staat.
In het gebouw bevindt zich een enorme bibliotheek wat ook wel het wereldwijd kenniscentrum wordt genoemd. In deze bibliotheek is veel literatuur te vinden over het internationaal recht van en de hedendaagse kennis. Studenten en geleerden vanuit de hele wereld komen naar deze bibliotheek om kennis op te doen.
Een bijzonder feitje om te weten is dat het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Vredespaleis verzetskranten maakten. Kranten zoals Je Maintiendrai werden hier gemaakt en gedrukt.
Naast het Vredespaleis staat het Visitors Centre waar je de tentoonstelling en film kan bekijken over de oprichting van het Vredespaleis. Klik hier om je bezoek alvast te reserveren!
Het is ook mogelijk om een rondleiding te door de paleistuin te boeken. Let op! Dit is een buiten rondleiding. Rondleidingen binnen in het paleis worden maar een paar weekenden tijdens de zomermaanden en rond de jaarwisseling gegeven.
Paleis Noordeinde
Adres: Noordeinde 68, 2514 GL Den Haag
Openingstijden: Het paleis is niet open voor publiek.
Paleis Noordeinde is sinds 1984 het werkpaleis van de Koning. Voordat Noordeinde als werkpaleis was toegewezen, functioneerde het paleis eerst als een groot woonhuis. Alle eerdere eigenaren van het huis waren heel rijk en machtig. Na de moord op Willem van Oranje is het paleis in 1906 als gift aan de weduwe en zoon van de toenmalige stadhouder gegeven.
Vele zullen Noordeinde kennen door het beroemde balkon aan het vooraanzicht van het paleis. Elk jaar staan de Koning en Koningin na de troonrede op dit balkon om het volk te begroeten en daarmee Prinsjesdag af te sluiten. Achter het paleis bevindt zich nog de paleistuin, koninklijke stallen en het huisarchief.
Mocht je een bezoek willen brengen aan Paleis Noordeinde tijdens jouw dagje weg dan raad ik je aan om de Paleistuin eens te bezoeken. Frederik Hendrik, de zoon van Willem van Oranje heeft de tuin begin 17e eeuw voor zijn moeder aangelegd. Tegenwoordig is de tuin open voor publiek en kan je er picknicken, een rondje lopen of de flora en fauna van de tuin bewonderen terwijl onze Koning een paar meter verderop aan het werk is! Let op: De ingang van de tuin vind je niet aan de voorzijde van het paleis maar aan de Prinsessenwal. Het ‘stadspark’ is elke dag van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken. Het park is alleen gesloten als Koning Willem-Alexander belangrijke gasten ontvangt.
Het Mauritshuis
Adres: Plein 29, 2511 CS Den Haag
Openingstijden:
- maandag van 13:00 uur – 18:00 uur
- dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur – 18:00 uur
Naast het Binnenhof staat het Mauritshuis. Het Mauritshuis is een bijzonder mooi gebouw en is tevens ook het woonhuis geweest van de Nederlandse VOC handelaar en gouverneur van Pernambuco, Johan Maurits van Nassau. Maurits heeft het huis in het jaar 1640 laten bouwen door bouwmeester Jacob van Campen. De bouw van het huis werd gefinancierd met de verdiensten van de slaven en suikerhandel. Het huis wordt daarom ook wel het ‘suikerpaleis’ genoemd.
Tegenwoordig is het Mauritshuis een museum waar je de mooiste schatten en schilderijen die Nederland bezit kan bezichtigen. Schilderijen van Maurits decoratieve stukken uit Brazilië, het meisje met de Parel en vele meesterwerken van Rembrandt zijn er onder andere te bezichtigen in het museum. Een bezoek aan het museum is een leuke activiteit tijdens jouw dagje weg in Den Haag!
Vanwege een oude discussie over het eren van Johan Maurits en zijn slavenhandel, is er in de zomer van 2017 door het Mauritshuis het besluit genomen om het borstbeeld van Johan Maurits te verwijderen uit de foyer. Ook worden de onderschriften van de schilderijen waarop Maurits te zien zijn, aangepast met informatie over de werkelijke rol van Johan Maurits in het vroeger West Nederlands Brazilië.
De Lange Voorhout
Adres: Lange Voorhout, Den Haag
Openingstijden: Escher in het Paleis
- Dinsdag t/m zondag: 11:00 – 17:00
De Lange Lindelaan/Voorhout is geen gebouw maar een straat. De straat staat vol met oude gebouwen, ambassades en bezienswaardigheden en past daarom ook in deze top 10 van historische gebouwen. Een bekend historisch gebouw uit deze straat is Escher in het Paleis. Dit gebouw dateert uit 1764 en heeft een lange (koninklijke) geschiedenis. Escher in het Paleis kan je heel het jaar door bezoeken om de tentoonstelling van kunstenaar Maurits C. Escher te bezichtigen. In de straat is verder ook de Kloosterkerk te vinden waar de koninklijke familie hen zondagdiensten bijwonen en Hotel Des Indes uit 1881 waar onder ander Michael Jackson heeft overnacht.
Een leuk feitje om te weten is dat de tongbreker ‘Liesje (of Leentje) leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan’ daadwerkelijk op deze straat is gebaseerd! Keizer Karel gaf in 1536 de opdracht om in de straat vier rijen Lindenbomen te planten. De straat heette daarom in de volksmond ‘De Lange Lindelaan’ waaruit de tongbreker is ontstaan!
De Lange Voorhout is zeker de moeite waard om doorheen te lopen of te fietsen en te genieten van de mooie gebouwen en rijen lindenbomen die je onderweg tegenkomt.
De Gevangenpoort
Adres: Buitenhof 33, 2513 AH Den Haag
Openingstijden:
- Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 uur – 17:00 uur
- Zaterdag/zondag van 12:00 uur – 17:00 uur
Op het Buitenhof zit de Gevangenpoort. De Gevangenpoort is een middeleeuwse gevangenis voor het Hof van Holland waar mensen werden opgesloten als ze een zwaar misdrijf hadden begaan. Het was zeker geen pretje om hier gevangen te zitten, omdat men niet vies was van het martelen en verminken van de gevangenen.
Een van de meest bekende gevangenen van de Gevangenpoort was politicus Cornelis de Witt. Cornelis de Witt werd verdacht van een opzettelijke moord op de stadhouder. Echter werd hij niet voor de moord veroordeeld, maar voor het vals afleggen van een verklaring! Hij werd verbannen uit de stad, maar helaas voor Cornelis stond er al een bozige menigte hem op te wachten…. De broeders Cornelis en Johan de Witt werden samen op 20 augustus 1672 op straat gelyncht. Ik bespaar je de verdere details van deze brute moord op de twee broers, maar als je onze gids ernaar vraagt tijdens de Highlight fietstour vertelt hij of zij je er zeker meer over!
Het Oude Stadhuis
Adres: Dagelijkse Groenmarkt 1, 2513 AL Den Haag
Openingstijden: Niet open voor publiek.
Het oude stadhuis is gebouwd in 1564 en is gefinancierd met het geld wat was bedoeld voor de bouw van de stadsmuren. Den Haag kreeg pas in 1807 stadsrechten dus in die tijd was Den Haag nog een dorp! Het dorpje had geen wateren of stadsmuren om zichzelf te beschermen tegen indringers, vandaar dat ze eigenlijk gepland hadden om een stadsmuur te bouwen in plaats van een stadhuis…
De locatie van het stadhuis is geen toeval geweest. Voorheen stond er op deze plek het stadskasteel van de Heeren van Brederode. Helaas voor de Heeren werd het kasteel in beslag genomen door Graaf Aalbrecht, omdat één van de broers mogelijk betrokken was op de moord op hun eigen maîtresse! Graaf Aalbrecht schonk het huis aan het dorpje om het te gebruiken als ‘Dorpshuys van Der Hage’. Tot 1560 werd het kasteel van de Heeren van Brederode gebruikt als stadhuis. Tussen 1561 en 1564 is er een nieuw stadhuis gebouwd die wij nu kennen als het ‘oude’ stadhuis.
Het Stadhuis wordt zo nu en dan nog gebruikt voor de geboorteaangiftes van de prinsesjes of voor een burgerlijk huwelijk. In de kerkers van het Stadhuis zit restaurant Catacomben waar je heerlijk kunt dineren! De kerkers zijn ouder dan het stadhuis zelf dus zeker een aanrader om tijdens je bezoek aan Den Haag heen te gaan!
De Grote of Sint-Jacobskerk
Adres: Rond de Grote Kerk 12, 2513 AM Den Haag
Openingstijden:
- Zaterdag/zondag van 13:00 uur – 15:00 uur
De Grote of Sint-Jacobskerk behoort tot een van de oudste gebouwen van Den Haag! Tijdens de 13e eeuw stond er vermoedelijk op deze plek een houten kerk die al snel omgebouwd werd tot de Sint-Jacobskerk. De bouw van de Sint-Jacobskerk werd gefinancierd door de Graven van Holland. De kerk is in eigendom gebleven van de Protestante kerk, maar wordt beheerd door Stichting Grote of Sint-Jacobskerk die de kerk openstelt voor het publiek.
Het koningshuis viert tot op heden hun plechtigheden in deze kerk. Zo zijn Koning Willem-Alexander, Kroonprinses Amalia en Prinses Beatrix en nog vele voorouders gedoopt in de Sint-Jacobskerk. Ook het huwelijk van Prins Constantijn en Prinses Laurentien heeft in de Sint-Jacobskerk plaatsgevonden.
De kerk wordt ook wel de Haagse Toren genoemd omdat de toren aan de westkant mooi in het beeld van de skyline van Den Haag past.
Wil je een bezoek brengen aan de Sint-Jacobskerk? Dat kan! Tijdens de zomermaanden is de kerk open voor publiek en sinds 2017 kan je elk weekend onder begeleiding van een gids de kerktoren beklimmen waar je een prachtig 360 graden uitzicht over Den Haag ziet. De kerktoren is 94 meter hoog en staat daarmee op plek 8 van de hoogste kerktorens van Nederland! Ik verklap alvast dat het 288 treden omhoog zijn.
De Abdijkerk van Loosduinen
Adres: Willem III Straat 40, 2552 BS Den Haag
Openingstijden: Het is mogelijk om de kerk te bezoeken tijdens de maanden juli en augustus op zondagmiddag tussen 14:30 uur en 16:15 uur. Ook op nationale monumentendagen is de kerk geopend voor publiek.
Als laatste in het rijtje en tevens ook het oudste gebouw van Den Haag!
De Abdijkerk is een cisterciënzer Kloosterorde en is rond 1230 gebouwd. De Monniken die hier woonden leefde volgens de regels en geloofsopvattingen van de kerk. In 1574 verwoesten de Geuzen de Abdijkerk. Vervolgens verwoesten de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog de restanten van de kerk. Alleen de kerktoren en een paar muren bleven overeind staan. Met de oude stenen en de restanten van de kerk heeft een predikant een nieuwe hervormde kerk gebouwd. Nog elke zondag is er een hervormde kerkdienst te volgen in de Abdijkerk.
De Abdijkerk was vroeger ook een bedevaartoord voor onvruchtbare vrouwen. In de kerk stond namelijk de doopbekken van Gravin Margaretha. Volgens de legende is Margaretha in 1276 op Goede Vrijdag bevallen van 365 kinderen. Alle 365 kinderen werden in de Abdijkerk gedoopt met het water uit de doopbekken. Helaas liep het niet goed af voor Margaretha. Samen met haar 365 kinderen stierf ze in de Abdijkerk waar ze ook begraven liggen. Mensen geloofden dat door het aanraken van de doopbekken, onvruchtbare vrouwen weer vruchtbaar konden worden.
De Abdijkerk is in de zomermaanden op zondagmiddag open voor publiek. Er zullen dan orgelbespelingen en orgelrondleidingen plaatsvinden. Deze activiteiten mag je zeker niet missen tijdens jouw dagje uit in Den Haag!
Wie zijn wij?
✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂
Wat doen wij?
✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag
waarom seeTheHague?
✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat
wat zeggen onze gasten over de stadstours?
Tours in Den Haag
Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!