Spring naar content
activiteiten, bezienswaardigheden
Home » Blogs » Bijzondere standbeelden in Den Haag

Bijzondere standbeelden in Den Haag

In Den Haag staan veel standbeelden, vooral van de Oranjes en beroemdheden uit de Haagse en vaderlandse geschiedenis. Je zou ook niet anders verwachten van een Hofstad. We hebben het even onder de loep genomen en maakten dit lijstje van de meest bijzondere en belangrijke standbeelden van Den Haag.

Haagse Harry

Haagse Harry is een kleurrijke reus, het is een van de eigentijdse standbeelden en staat op de Grote Markt. Een echt icoon voor de stad. Het is een figuur uit de gelijknamige Nederlandse stripreeks. Haagse Harry kwam voor het eerst voor in een maandkrantje dat in het Haagse uitgaansleven werd uitgedeeld. Hij werd zó bekend dat hij als eigen stripfiguur ging functioneren. De serie debuteerde in 1991 en draaide rond een inwoner van Den Haag die grof in de mond is met een hart van goud. Er worden vaak foto’s met Harry gemaakt en als je langs gaat op de Grote markt vergeet dan niet om even over zijn buikje te aaien!

Haagse Harry

Sprookjesbeelden aan zee

De Sprookjesbeelden aan zee is een beeldenterras dat gratis toegankelijk is op de boulevard van Scheveningen. Deze sculpturen zijn van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness en zijn onderdeel van het Museum Beelden aan Zee dat er achter staat. De kunstwerken beelden allemaal verschillende sprookjes uit, zoals bijvoorbeeld die van Hans en Grietje en het is aan jou om uit te vogelen welke het zijn. De glanzende bronzen sculpturen zijn heel fotogeniek. Het geheel is nog mooier wanneer je de zonsondergang op de achtergrond van de beelden kan fotograferen. Dus ga langs net voordat de zon ondergaat, dan is uitzicht echt schitterend! Sprookjesbeelden aan zee is ook ontzettend leuk voor de kleintjes om rond te klauteren.

Standbeelden rond de Hofvijver

Aan de Hofvijver en de Hofsingel staan belangrijke beelden en gedenktekens. De beelden zijn opgericht voor historische figuren in de politieke macht. Waarvan het Den Haag  al eeuwenlang het middelpunt van is.

Wil je alle standbeelden zien? Je loopt heel makkelijk een rondje rond de Hofvijver, op die manier kom je ze allemaal tegen! Zo vind je onder andere het ruiterstandbeeld van Willem II. Die kwam ter vervanging van het oorspronkelijke beeld van de Koning die door velen in Den Haag lelijk gevonden werd (het oude beeld is aan Tilburg verkocht voor ƒ8000,-). De koning kijkt richting het monument van ‘Vadertje Drees’ die aan de Hofweg staat. Ook Johan van Oldenbarnevelt zit in het brons aan de vijver. Haags Jantje en andere standbeelden eisen hun plek rond de Hofvijver.

Tijdens onze tours komen we ook langs een paar van deze standbeelden en vertellen we er meer over. Dus wil je er graag meer over weten boek dan zeker een tour!

Nelson Mandela: long walk to Freedom Monument

In de internationale zone, vlakbij het Omniversum staat het 3,5 meter hoge bronzen beeld van Nelson Mandela. De nu overleden anti-apartheid activist werd in 1994 president van Zuid-Afrika nadat hij 27 jaar in een gevangenis heeft doorgebracht. Hij was een echte held! Op 25 september 2012 werd het monument, gemaakt door Arie Schipper, onthuld door Bisschop Desmond Tutu. Het standbeeld heeft een ‘schaduw’ van natuursteen met daarin de woorden ‘Long Walk to Freedom’ naar Mandela’s gelijknamige autobiografie. Er zijn ook voetafdrukken van kinderen van Haagse basisscholen in de schaduw verwerkt. Ze wandelen samen met Mandela richting de vrijheid. Zet jij ook een stap mee naar vrijheid?

Mysterieuze standbeelden

De vissersvrouw
Als je over de boulevard van Scheveningen loopt of op een van de terrasjes zit zie je haar wel staan. Het gedicht op de sokkel laat je denken dat het een vissersvrouw representeert die wacht op haar man op zee.

De twee meisjes
Van de zijkant zie je het beeld van één meisje. Kijk je vanuit een andere hoek dan zie je dat het eigenlijk twee meisjes zijn, je wordt door je eigen ogen bedrogen. Het beeld is gemaakt door Jos van Riemsdijk en staat in het Stadshoudersplantsoen.

Het beeld met drie gezichten
Aan de Jacob Catslaan staat dit indrukwekkende standbeeld. Het is een monument voor de schilder Toorop en bestaat uit het hoofd van Toorop met daaromheen zijn personificaties van arbeid en inspiratie. Jan Toorop was één van de grootste kunstenaars van Den Haag en schilderde impressionistisch.

Eline Vere

Eline Vere was de debuutroman van Louis Couperus. Deze Haagse schrijver was één van de meest toongevende auteurs van de 19e eeuw. Het representeert waar het boek voor staat; grote hoeden, ruisende rokken, koetsen en de oude Den Haagse aristocratie. Het beeld staat in het plantsoen aan de Hertoginnelaan.

Op het Lange Voorhout staat ook een bronzen standbeeld van Couperus met als opschrift: ‘Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar.’ Het beeld is gemaakt door beeldhouwer Kees Verkade in 1998.

Door onze local

Tino

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag

waarom seeTheHague?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

fiets

Tours in Den Haag

Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!

€29.50 p.p.

Fietstour Den Haag: de Highlights

Onze fietstours door Den Haag waar onze enthousiaste gidsen je je niet alleen kennis laten maken met de stad; je wordt zelfs overladen met tips voor de rest van je verblijf!
meer infodirect boeken
vanaf €199 p.p.

Den Haag Privé Fietstour

Onze Den Haag privé fietstour is er speciaal voor bedrijven, families en vriendengroepen die op hun eigen manier met hun eigen gezelschap de hofstad willen ontdekken.
meer infodirect boeken
vanaf €100 p.p.

Den Haag – Privé Wandeltour –

De seeTheHague wandeltour is een privétour die de hele week door te boeken is en je rustig langs de mooiste plekken van de binnenstad brengt. zodat je er op je eigen tempo van kan genieten.
meer infodirect boeken