Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » De Hofvijver

De Hofvijver

Geschiedenis van de Hofvijver

In tegenstelling tot wat de term vijver doet vermoeden, is de Hofvijver van oorsprong een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek (voorheen Duinbeek) en de tegenwoordig gedempte Bosbeek het Haagse Bos uitkwamen. In het water lag een eiland en hierop is het Binnenhof gebouwd. Toen was dat veel kleiner dan tegenwoordig.

Toen de graaf van Holland in het Binnenhof woonde was dit helemaal omgeven met water, wat later grotendeels gedempt werd. Verschillende bronnen stellen overigens dat er grachten rondom het Binnenhof zijn gegraven. De Hollandse graaf liet namelijk ook de Hofvijver uitdiepen. Zo konden schepen uit Delft bier leveren aan het Binnenhof. In die tijd mochten alleen steden met stadsrechten bier maken, die Den Haag toen nog niet had.

In de 14de eeuw werd besloten om de Hofvijver rechthoekig te maken. Nog steeds is dit ontwerp te zien, maar in de loop der tijd is er wel het een en ander veranderd. In de 17de eeuw werden er kades aangelegd en in de 19de eeuw werd de vijver verlengd. Rond 1800 werden de grachten rond het Binnenhof gedempt, maar een klein stukje tussen het Torentje en het Mauritshuis bleef bestaan.

In de 17de eeuw werd een kleinere eilandje aangelegd in het midden van de Hofvijver. Op het eiland werd een vlaggenmast gebouwd en de rest van het eilandje is begroeid met bomen en planten. Tijdens verschillende demonstraties in het eilandje al bezet geweest of volgehangen met spandoeken.

Rondleidingen in Den Haag

Ontdek meer over de Hofvijver en over de stad Den Haag tijdens een van onze rondleidingen. Onze professionele gidsen vertellen je alles wat je wilt weten! De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend.

Ga op de fiets mee met de fietstour die je langs alle hoogtepunten van de stad brengt! Mocht dat allemaal wat te snel gaan kan je ook te voet met onze wandeltour.

Door onze local

Daniëlle

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag

waarom seeTheHague?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Den Haag

Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!

€29.50 p.p.

Fietstour Den Haag: de Highlights

Onze fietstours door Den Haag waar onze enthousiaste gidsen je je niet alleen kennis laten maken met de stad; je wordt zelfs overladen met tips voor de rest van je verblijf!
meer infodirect boeken
vanaf €199 p.p.

Den Haag Privé Fietstour

Onze Den Haag privé fietstour is er speciaal voor bedrijven, families en vriendengroepen die op hun eigen manier met hun eigen gezelschap de hofstad willen ontdekken.
meer infodirect boeken
vanaf €100 p.p.

Den Haag – Privé Wandeltour –

De seeTheHague wandeltour is een privétour die de hele week door te boeken is en je rustig langs de mooiste plekken van de binnenstad brengt. zodat je er op je eigen tempo van kan genieten.
meer infodirect boeken