Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Het Vredespaleis

Het Vredespaleis

Het Vredespaleis

Het Vredespaleis: misschien wel het meest gefotografeerde gebouw in Den Haag. In dit gebouw zetelen het Internationaal gerechtshof, het enige gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties buiten New York, en het Permanent Hof van Arbitrage. Maar, ook de prestigieuze Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht zijn hier gehuisvestigd. Er komen hier jaarlijks honderden rechtenstudenten uit de hele wereld om cursussen te volgen. De organisaties van dit prachtige gewouw maken Den Haag wereledwied herkenbaar als stad van Vrede en Recht.


Geschiedenis van het Vredespaleis

In 1900 stelden de Russische diplomaat Friedrich Martens en de Amerikaanse diplomaat Andrew Dickson White voor om in Den Haag een “vredespaleis” te bouwen. Daar zouden internationale menings verschillen juridisch moeten worden getoetst. Bij de Vredesconferentie in de stad was hier ook al over gesproken.

De Amerikaan had zijn vriend in de Verenigde Staten, de weldoener Andrew Carnegie, overgehaald de bouw te financieren. Carnegie (1835-1919) was een staalmagnaat die zijn bedrijven in 1901 voor 485 miljoen dollar had verkocht. Hij bestemde dat geld niet voor zijn nabestaanden, want “die gingen er toch maar ruzie over maken”, maar voor verbetering van de wereld. “Een man die rijk sterft, sterft in schande”, was zijn motto. Hij schonk de wereld o.m. 2500 bibliotheken en in totaal drie vredespaleizen. Dat in Den Haag is dus niet het enige!


Het ontwerp

In 1903 doneerde Carnegie 1,5 miljoen dollar aan de Nederlandse staat voor de bouw van het Vredespaleis. Om het geld te beheren werd een speciale stichting opgericht, de Carnegie Stichting. Voor het ontwerp werd een internationale prijsvraag uitgeschreven. De Fransman Louis Marie Cordonnier won. Om binnen het budget te blijven moest het ontwerp aangepast worden. Oorspronkelijk waren er in het ontwerp twee kleine torens en twee grote. Dat werd veranderd naar een kleine toren en een grote Praagse toren. De tuinen werden ontworpen door de Engelse tuinarchitect Thomas Hayton Mawson. Ook zijn ontwerp moest aangepast worden. Hierbij werden een paar beelden en fonteinen weggelaten.


Geschenken

In 1907 was er weer een Vredesconferentie in Den Haag, en toen ging de bouw van start. Veel landen die op de Vredesconferenties geweest waren, gaven geschenken:

  • Rusland schonk een vaas gemaakt van het gesteente Jaspis van zo’n 3200 kilo.
  • België schonk een aantal gietijzeren en koperen deuren.
  • Italië schonk marmer.
  • Denemarken schonk een fontein.
  • Japan schonk wandtapijten.
  • Zwitserland schonk de klokken op de grote klokkentoren, de tijd wordt draadloos vanuit Zwitserland geregeld.
  • Indonesië en de Verenigde Staten schonken hout.
  • Duitsland schonk het hekwerk dat het gehele terrein omringt.

In het paleis staan ook veel beelden en hangen schilderijen van mensen die belangrijk waren voor de vrede en het recht. In 1913 was het paleis klaar. Op 28 augustus 1913 werd het officieel geopend door Koningin Wilhelmina.

Wil je nog meer lezen over het Vredespaleis? kijk dan op Wikipedia


Rondleiding in Den Haag

Benieuwd welke verhalen Den Haag nog meer te bieden heeft? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. Beleef de stad van binnenuit en ontdek hoe en waar een local zich beweegt en het leven ervaart. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannen. Lekker op de fiets of lopend en met een ervaren gids!

Door onze local

Sophia

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag

waarom seeTheHague?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Den Haag

Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!

€29.50 p.p.

Fietstour Den Haag: de Highlights

Onze fietstours door Den Haag waar onze enthousiaste gidsen je je niet alleen kennis laten maken met de stad; je wordt zelfs overladen met tips voor de rest van je verblijf!
meer infodirect boeken
vanaf €199 p.p.

Den Haag Privé Fietstour

Onze Den Haag privé fietstour is er speciaal voor bedrijven, families en vriendengroepen die op hun eigen manier met hun eigen gezelschap de hofstad willen ontdekken.
meer infodirect boeken
vanaf €100 p.p.

Den Haag – Privé Wandeltour –

De seeTheHague wandeltour is een privétour die de hele week door te boeken is en je rustig langs de mooiste plekken van de binnenstad brengt. zodat je er op je eigen tempo van kan genieten.
meer infodirect boeken