Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Hotel Des Indes

Hotel Des Indes

Geschiedenis

Het stadspaleis werd in 1858 gebouwd voor W.T.A.M. baron van Brienen van de Groote Lindt (1814-1863), een persoonlijk adviseur van koning Willem III die vaak in Den Haag verbleef. De baron kocht drie huizen op de plek van het Lange Voorhout en de Vos in Tuinstraat en liet deze slopen. Eén daarvan was het museum Willem II, dat op de hoek van de Denneweg stond. Op deze plaats liet hij voor de som van 150.000 gulden een paleis bouwen door de architect Arend Roodenburg. De baron wilde graag een paleis in het Haagse om daar feesten te kunnen geven. Het huis beschikte over een riant binnenhof, stallen, bedienden, privéverblijven en een prachtige balzaal. Door de huidige entree reed je zo met de koets naar binnen.

Na het overlijden van de baron in 1863 kwam het in het bezit van zijn zoon Arnold, maar vier jaar later werd het pand verkocht. Het paleis kwam in handen van hotelier François Paulez die het aan zijn dochter Alegonda schonk. Samen met haar man Friedrich Wirtz maakte ze er een hotel van.


Het paleis als hotel

Het paleis onderging een vier jaar durende verbouwing en werd op 1 mei 1881 geopend door Prins Frederik, de oom van koning Willem III. Het kreeg de huidige naam geïnspireerd op het destijds beroemde Hotel des Indes in Batavia in de hoop reizigers uit Nederlands-Indië aan te trekken. In de gevel van het pand werd het familiewapen vervangen voor het wapen van Batavia. Het hotel had in de beginjaren 120 kamers, er was slechts één badkamer per verdieping, maar in die tijd was dat al een luxe. Des Indes gold toen al als een hotel met verfijnde élégance.

Hotel Des Indes heeft altijd geprobeerd vooruitstrevend te zijn. Zo had in 1900 iedere kamer al een directe telefoonverbinding met de receptie, en overal waren wastafels met koud én warm stromend water. In 1902 werd er een hydraulische lift gebouwd die werkte op de druk van de duinwaterleiding.

Tussen 2005 en 2006 is het hotel geheel gerenoveerd. Het nieuwe interieur is ontworpen door de Franse binnenhuisarchitect Jacques Garcia. Er is een extra verdieping toegevoegd en de witte gevel werd geel geschilderd. Net voor de zomer van 2006 is het hotel weer geopend.


Rondleidingen in Den Haag

Wil je meer weten over Hotel Des Indes en de stad? Wij geven verschillende fiets- en wandeltours door Den Haag met een enthousiaste gids. In deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag en laten wij jou de leukste plekken zien. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend. Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Ga op de fiets mee met de fietstour die je langs alle hoogtepunten van de stad brengt! Mocht dat allemaal wat te snel gaan kan je ook te voet met onze wandeltour.
 

Door onze local

Lisa

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag

waarom seeTheHague?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Den Haag

Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!

€29.50 p.p.

Fietstour Den Haag: de Highlights

Onze fietstours door Den Haag waar onze enthousiaste gidsen je je niet alleen kennis laten maken met de stad; je wordt zelfs overladen met tips voor de rest van je verblijf!
meer infodirect boeken
vanaf €199 p.p.

Den Haag Privé Fietstour

Onze Den Haag privé fietstour is er speciaal voor bedrijven, families en vriendengroepen die op hun eigen manier met hun eigen gezelschap de hofstad willen ontdekken.
meer infodirect boeken
vanaf €100 p.p.

Den Haag – Privé Wandeltour –

De seeTheHague wandeltour is een privétour die de hele week door te boeken is en je rustig langs de mooiste plekken van de binnenstad brengt. zodat je er op je eigen tempo van kan genieten.
meer infodirect boeken