Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Lange Voorhout

Lange Voorhout

Lange Voorhout

Lange Voorhout is een van de bekendse straten in Den Haag. Het Lange  De tijd lijkt soms stil te staan op het prachtige Lange Voorhout waar naar alle rust geflaneerd kan worden. Regelmatig vinden er op het middenpad festivals, evenementen en tentoonstellingen plaats. De statige panden huizen diverse culturele instellingen, waaronder Theater Diligentia, Pulchri en het Escher Museum.  Maar wat weet je nou eigenlijk over deze straat? en wat heeft deze straat te maken met de Haagse Hopjes?


Ontstaan

Het Lange Voorhout (Voorhout met klemtoon op de tweede lettergreep) staat bekend als één van de mooiste wandellanen van Nederland. Echter, zag de  laan er vroeger totaal anders uit. Sinds halverwege de 14e eeuw werd het Voorhout bebouwd met huizen die schots en scheef stonden. Het Lange Voorhout, zo genoemd omdat het een uitloper was van het Haagse Bos (ook wel voor-bos of voor-hout), kreeg in de 15e eeuw zijn karakteristieke L-vorm. Zo ontstond er een aaneenschakeling van tuintjes en smalle straatjes.


De samenvoeging

Keizer Karel V bracht hier verandering in. In 1536 zag hij hoe ‘het Dorp Die Haghe’ steeds voller groeide en echte stadse kenmerken ging krijgen. Hij besloot dat alle voortuinen van de panden moesten worden samengevoegd tot een brede laan. Karel V gaf de opdracht vier rijen lindebomen ‘te planten ende te setten in ’t Voorhout van Den Haghe’. Sindsdien werd de laan in de volksmond de Lindelaan of de Lange Lindelaan genoemd. Het versje “Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange Lindelaan” herinnert hier nog aan. Rond 1540 ontstond het Lange Voorhout zoals we het nu nog steeds kennen.

In de Gouden Eeuw was het Lange Voorhout een trefpunt van de Haagse ‘beau monde’ en werd er druk geflaneerd. In de 18e eeuw werden de resterende kleine woningen die nog langs de laan stonden gesloopt en vervangen door de statige panden die er nu nog steeds staan.


Herinrichting

In 2009 is het Lange Voorhout opnieuw ingericht. Het schelpenpad, dat eeuwen gelden ook was aangelegd, is teruggekomen en er is veel minder ruimte voor auto’s. Het Voorhout heeft weer de uitstraling van een (uitloper van het) bos gekregen. Zodoende is de ‘Lange Lindelaan’ weer zoals het oorspronkelijk bedoeld was: een prachtige bomenlaan waar naar alle rust geflaneerd kan worden.


Haagse Hopjes

In 1794 verhuisde Hendrik Hop op 71-jarige leeftijd van Brussel naar Den Haag. Hij had een huis aan het Lange Voorhout nummer 92. e zoetekauw kwam tot zijn grote vreugde boven de winkel van suikerbakker Van Haaren & Nieuwerkerk te wonen. Tijdens een gesprek had Hop het over zijn liefde voor snoepjes en koffie en zo hebben zij samen het hopje ontwikkeld. Dit is één variant van het verhaal, er gaan ook andere versies rond.


Rondleiding in Den Haag

Benieuwd welke verhalen Den Haag nog meer te bieden heeft? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. Beleef de stad van binnenuit en ontdek hoe en waar een local zich beweegt en het leven ervaart. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannen. Lekker op de fiets of lopend en met een ervaren gids!

Door onze local

Maycon

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag

waarom seeTheHague?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Den Haag

Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!

€29.50 p.p.

Fietstour Den Haag: de Highlights

Onze fietstours door Den Haag waar onze enthousiaste gidsen je je niet alleen kennis laten maken met de stad; je wordt zelfs overladen met tips voor de rest van je verblijf!
meer infodirect boeken
vanaf €199 p.p.

Den Haag Privé Fietstour

Onze Den Haag privé fietstour is er speciaal voor bedrijven, families en vriendengroepen die op hun eigen manier met hun eigen gezelschap de hofstad willen ontdekken.
meer infodirect boeken
vanaf €100 p.p.

Den Haag – Privé Wandeltour –

De seeTheHague wandeltour is een privétour die de hele week door te boeken is en je rustig langs de mooiste plekken van de binnenstad brengt. zodat je er op je eigen tempo van kan genieten.
meer infodirect boeken