Paleis Noordeinde
Het Paleis Noordeinde is een van de leukste bezienswaardigheden van Den Haag. We kennen het allemaal als een belangrijk punt tijdens Prinsjesdag. De rijtoer met de gouden koets start en eindigt bij Paleis Noordeinde. Nadat Koning Willem-Alexander de troonrede heeft voorgelezen in de Ridderzaal, keert hij terug bij Paleis Noordeinde waar de koninklijke familie op het balkon wordt toegejuicht. Hieronder vertellen we je meer over de geschiedenis van dit bijzondere paleis.
Geschiedenis
De geschiedenis van Paleis Noordeinde is niet echt kort te noemen, hieronder volgt daarom een korte samenvatting. Het oudste gedeelte van het paleis dateert uit het begin van de 16e eeuw toen Willem Goudt, de toenmalige rentmeester van de Staten van Holland, een middeleeuwse hofstede tot groot huis liet verbouwen. Alleen het huidige souterrain herinnert nog aan die tijd.
Het woonhuis, dat de Oude Hof genoemd wordt, werd later door Prins Frederik Hendrik verbouwd. De verbouwing werd uitgevoerd door Pieter Post en Jacob van Campen, die ook verantwoordelijk waren voor de bouw van Paleis Huis ten Bosch. Bij de verbouwing werd het hoofdgebouw verlengd en werden aan beide kanten vleugels aangebouwd. Zo ontstond de karakteristieke H-vorm van Paleis Noordeinde.
Paleis Noordeinde diende van 1817 tot 1940 officieel als residentie van de regerend vorst. Toch kozen de meesten ervoor Paleis Noordeinde alleen als winterpaleis te gebruiken. Een uitslaande brand in 1948 verwoestte grote delen van het paleis.
Koninklijke Familie
Paleis Noordeinde was meerdere keren het toneel van verdrietige momenten binnen de koninklijke familie. Tijdens de uitvaart van Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard was Paleis Noordeinde het vertrekpunt van de ceremoniële rouwstoet richting de grafkelder in de Nieuwe Kerk van Delft.
Toch kennen we het paleis gelukkig ook van vrolijkere gebeurtenissen. Prinsjesdag noemden we al. Ook lagen hier de felicitatieregisters na de geboorte van de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het fotogenieke paleis wordt tevens gebruikt voor de ontvangst van gasten uit binnen- en buitenland.
Werkpaleis
Na een grote restauratie nam Koningin Beatrix Paleis Noordeinde in 1984 in gebruik als werkpaleis. Ook Willem-Alexander heeft die traditie voortgezet. De koning ontvangt op woensdagen eventuele nieuwe ambassadeurs die hun geloofsbrieven mogen aanbieden. Dit gaat gepaard met een prachtige ceremonie. De ambassadeur wordt namelijk per koets en via een erewacht naar het paleis gebracht.
Rondleidingen in Den Haag
Wil je meer weten over Den Haag en over Paleis Noordeinde? Wij geven verschillende fiets- en wandeltours door het prachtige Den Haag met een enthousiaste gids. Tijdens deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag, en laten wij jou de leukste plekken zien. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend. Kijk voor meer informatie op onze rondleidingen pagina.
Ga op de fiets mee met de fietstour die je langs alle hoogtepunten van de stad brengt! Mocht dat allemaal wat te snel gaan kan je ook te voet met onze wandeltour.
Shannon
Wie zijn wij?
✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂
Wat doen wij?
✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag
waarom seeTheHague?
✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat
wat zeggen onze gasten over de stadstours?
Tours in Den Haag
Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!