Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Paleistuin

Paleistuin

Photo by: Oseveno

Paleistuin

De Paleistuin ligt verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen het Koninklijk Archief. De tuin is open voor publiek en redelijk onbekend. Als je de sfeer wilt proeven van lang geleden kan je hier rond kuieren langs de bloemengazons, vijverpartijen en oude bomen.


Prinsessentuin of Paleistuin?

Frederik Hendrik (de zoon van Willem van Oranje) liet aan het begin van de zeventiende eeuw de paleistuin aanleggen voor zijn moeder. Het park kreeg de naam ‘Prinsessentuin’ en zat vol met romantische vijvers, fonteinen, marmeren beelden en bloemperken.

Later, na het vertrek van de Fransen in 1813, kwam de Prinsessentuin en het Paleis Nooreinde in de handen van de Nederlandse staat. Vervolgens werd het beheerd door de Rijksgebouwendienst. De tuin stond ter beschikking van de gebruikers en bewoners van het paleis tussen 1813 en 1940. Verder werd in deze periode de naam ‘Paleistuin’ in gebruik genomen. In de 19e eeuw werd de gehele tuin opnieuw ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Tegenwoordig is de Paleistuin gewoon een park. De tuin wordt alleen gesloten als er belangrijke gasten in het paleis zijn.


Koninklijk Huisarchief

Als je het pad door de Paleistuin volgt kom je uit bij het Koninklijk Huisarchief. Dit gebouw herbergt de archieven van leden van het Koninklijk Huis en hun particuliere functionarissen. Ook biedt dit gebouw plaats voor een aantal historische verzamelingen die verenigd zijn in dit familie museum. Zo is er bijvoorbeeld in de miniatuurkamer een aanzienlijke verzameling miniaturen te zien die bijeengebracht zijn door koningin Sophie. Er zijn ook enkele bijzondere collecties zoals  17e-, 18e- en 19e-eeuwse glasverzamelingen, cachets, een collectie snuifdozen en porselein. Er bevindt zich ook een bibliotheek met muziekboeken waarvan de oudste partituren teruggaan tot de tijd van stadhouder Willem V. Verder zijn in het gebouw zijn veel portretten en bustes van de Oranjes te zien. Helaas is het Koninklijk Huisarchief niet voor het publiek geopend.


Wat te doen in de Paleistuin

Een picknick is één van de leukste manieren om van de Paleistuin te genieten. In het Hofkwartier waar Paleis Noordeinde zich bevindt, zijn diverse horecagelegenheden waar je een picknickmand kunt ophalen, bijvoorbeeld bij Lapsang. Verder worden er iedere zondagochtend om 10:300 van mei tot en met september door Balanzs Den Haag yogalessen gegeven in de tuin. Koninklijke ontspanning in de Paleistuin! Er wordt verzameld voor de ingang bij de Prinsestraat.


Meer weten over Den Haag?

Wil je meer weten over Den Haag? Wij geven fietstours en wandeltours door Den Haag met gids. In deze rondleidingen vertellen wij alles wat jij moet weten over Den Haag, en laten wij jou de leukste plekken zien. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend.

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag

waarom seeTheHague?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Den Haag

Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!

€29.50 p.p.

Fietstour Den Haag: de Highlights

Onze fietstours door Den Haag waar onze enthousiaste gidsen je je niet alleen kennis laten maken met de stad; je wordt zelfs overladen met tips voor de rest van je verblijf!
meer infodirect boeken
vanaf €199 p.p.

Den Haag Privé Fietstour

Onze Den Haag privé fietstour is er speciaal voor bedrijven, families en vriendengroepen die op hun eigen manier met hun eigen gezelschap de hofstad willen ontdekken.
meer infodirect boeken
vanaf €100 p.p.

Den Haag – Privé Wandeltour –

De seeTheHague wandeltour is een privétour die de hele week door te boeken is en je rustig langs de mooiste plekken van de binnenstad brengt. zodat je er op je eigen tempo van kan genieten.
meer infodirect boeken