Spring naar content
bezienswaardigheden
Home » Blogs » Standbeeld Haagse Harry

Standbeeld Haagse Harry

Haagse Harry

In Den Haag staan veel standbeelden, vooral van de Oranjes en beroemdheden uit de Haagse en vaderlandse geschiedenis. Maar, ook het beeld van Haagse Harry.  Haagse Harry is een icoon voor de stad Den Haag. Iedereen die op de Grote Markt van Den Haag komt wil met Harry op de foto. Haagse Harry is een kleurrijke reus en woont uiteraard in Den Haag, hij is werkloos en grof in de mond, maar heeft uiteindelijk een hart van goud.

Strip van Marnix Rueb

De Haagse tekenaar Marnix Rueb bedacht Harry nadat hij een tijdje in de Schilderswijk had gewoond. Hij heeft in totaal 5 albums gemaakt over de plat Haags pratende stripfiguur. Rueb verzon voor het dialect van zijn grofgebekte, rauwe relsupporter van ADO Den Haag een eigen fonetisch schrift. Dat leidde ook tot grappige taalboekjes, zoals ‘Ut Groen-Geile Boekie vannut Haags’, geschreven met de Haagse cabaretier Sjaak Bral en de broer van Rueb, Robert-Jan.


Standbeeld

Op het overlijden van Rueb, die stierf aan longkanker, reageerden zowel Hagenaars als Hagenezen zeer bedroefd. De toenmalige burgemeester Jozias van Aartsen zei dat Rueb “behoorde tot de Haagse cultuur, tot de levensstijl van onze Haagse samenleving. Niet alleen Haagse Harry blijft zonder vader achter, ook de stad is vandaag verweesd.” Bij ADO Den Haag klapten de supporters een minuut lang voor Rueb en waren er meerdere spandoeken te zien in het stadion.

Op 1 april 2015 werd bekend dat de Gemeente Den Haag de Cultuurprijs voor dat jaar postuum uit wilde reiken aan Rueb. Nabestaanden vonden een standbeeld van Haagse Harry gepast en de gemeente stemde hier mee in. De locatie is opmerkelijk: het standbeeld kwam precies boven de tramtunnel die onder de Grote Markt doorloopt. Deze tunnel is door Rueb in zijn strips vaak belachelijk gemaakt vanwege de veel hoger uitvallende kosten dan vooraf waren begroot.


Rondleidingen in Den Haag

Wil je meer weten over Den Haag en over Haagse Harry? Reserveer dan een van onze verschillende tours. Hier nemen we je mee te voet of op de fiets en leren we je alles over Den Haag. We laten jou en jouw gezelschap de leukste plekken zien. De rondleidingen in Den Haag van seeTheHague zijn toegankelijk, informatief en ontspannend. Kijk voor meer informatie op onze algemene rondleidingen pagina.

Ga op de fiets mee met de fietstour die je langs alle hoogtepunten van de stad brengt! Mocht dat allemaal wat te snel gaan kan je ook te voet met onze wandeltour.

Door onze local

Laura

Wie zijn wij?

✓ Lokale stadsgidsen
✓ Hagenezen met hart voor hun stad
✓ Gezellige gidsen 🙂

Wat doen wij?

✓ Fietstours
✓ Stadswandelingen
✓ Niet uitgepraat raken over Den Haag

waarom seeTheHague?

✓ Gezellige, lokale gidsen
✓ Unieke stadstours
✓ Privétours op maat

wat zeggen onze gasten over de stadstours?

 
fiets

Tours in Den Haag

Den Haag is de enige stad in Nederland die aan de kust ligt. Waar hoge bijzondere moderne gebouwen de lucht raken en het historische centrum je mee neemt naar andere tijden. Onze gidsen zitten vol bijzondere verhalen die ze graag aan jou vertellen tijdens een van onze tours!

€29.50 p.p.

Fietstour Den Haag: de Highlights

Onze fietstours door Den Haag waar onze enthousiaste gidsen je je niet alleen kennis laten maken met de stad; je wordt zelfs overladen met tips voor de rest van je verblijf!
meer infodirect boeken
vanaf €199 p.p.

Den Haag Privé Fietstour

Onze Den Haag privé fietstour is er speciaal voor bedrijven, families en vriendengroepen die op hun eigen manier met hun eigen gezelschap de hofstad willen ontdekken.
meer infodirect boeken
vanaf €100 p.p.

Den Haag – Privé Wandeltour –

De seeTheHague wandeltour is een privétour die de hele week door te boeken is en je rustig langs de mooiste plekken van de binnenstad brengt. zodat je er op je eigen tempo van kan genieten.
meer infodirect boeken